Ga naar de inhoud
Home » RI&E

RI&E

RI&E Protect

RI&E

Veilig werken op hoogte begint altijd met het uitvoeren van een Risico- Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E). Als werkgever bent u wettelijk verplicht om een RI&E-onderzoek, waarbij je arbeidsrisico’s opspoort en zichtbaar maakt, uit te laten voeren. Een RI&E van uw dak leidt, als het goed is, tot een dak dat voor alle bij onderhoud betrokken partijen veiligheid biedt, vooral tegen valgevaar. Hier vind u nog meer informatie over posities van veiligheidssystemen (bron: BDA, Dakenraad).

Wie is verantwoordelijk voor uw dakveiligheid?

Een veelgestelde vraag over dakveiligheid is dan ook: Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid op de daken, de gebouweigenaar of het onderhoudsbedrijf dat de daken betreedt?

Als de gebouweigenaar zijn eigen personeel het dak opstuurt, wordt dit vraagstuk een stuk eenvoudiger te beantwoorden. Dan is hij namelijk niet alleen gebouweigenaar, maar fungeert hij tegelijkertijd ook als werkgever en is hij verplicht een veilig dak aan te bieden voor zijn personeel.

Worden er mensen ingehuurd van een extern bedrijf, dan is in eerste instantie de werkgever van het betreffende bedrijf aansprakelijk. Zijn manschappen moeten in dat geval aangeven dat zij het dak niet op mogen, omdat veiligheidsvoorzieningen ontbreken. Werkzaamheden mogen dan niet uitgevoerd worden. Besluiten zij dit toch te doen, dan overtreden zij de regels en is de werkgever aansprakelijk.

Mocht hierdoor letselschade opgelopen worden, dan kan de gebouweigenaar middels een civielrechtelijke procedure achteraf toch nog aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Bij een ernstig ongeval kan dit bedrag oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. Tevens wordt bij overtreding vaak het werk stil gelegd. Dit betekent een fiasco voor de gebouweigenaar, omdat een lekkage nu niet verholpen kan worden.

RI&E voor een veilig dak

Kortom, een veilig dak begint bij het maken van een degelijke RI&E (risico inventarisatie & evaluatie). Vraag gerust één van de medewerkers van Protect Valbeveiliging om meer informatie of om vrijblijvend een offerte te maken voor u.